Categorieën
Perspectiefje

’t Perspectiefje november / december 2021

Van de Voorzitter

Beste Perspectievelingen,

Nog even en we hebben alweer een ALV. En dan ben ik 4 jaar jullie voorzitter geweest.

Als lid van de wedstrijdcommissie was ik al een beetje ingeburgerd in de bestuursstructuur van FC Perspectief. En Adri, die velen van jullie ook gekend hebben, heeft niet al te veel moeite hoeven doen om mij over te halen de hamer van hem over te nemen.

Met veel plezier en heldere stem heb ik vergaderingen voorgezeten. De avondleiding was altijd boeiend, ook al kon ik nog wel eens gedecideerd, net als in de vergaderingen, iemand manen om wat sneller tot zijn (stand)punt te komen. Ik heb problemen opgelost en de club naar mijn idee zien groeien. In de coronatijd hebben we gezoomd en de mensen thuis konden via de livestream toch meedoen.

We zijn nog steeds wat FC Perspectief sterk maakt: een club voor amateurfotografen die zich kunnen optrekken aan enkele, of zijn het meerdere leden die wat mij betreft het amateurschap overschrijden.

Toch was er bij mij de laatste tijd het gevoel dat het niet meer goed ging met de onderlinge samenwerking, mijn bestuursplezier ebde weg en ik heb dit toegelicht in de laatste bestuursvergadering. Tegelijk met mijn besluit de komende ALV niet te gaan voor een tweede termijn als voorzitter of algemeen bestuurslid.

Een besluit dat ik zeker mijn medebestuursleden op tijd moest vertellen maar ook onze leden. Immers wij, bestuur en leden, zouden een nieuwe voorzitter moeten gaan zoeken.

Een zoektocht die in het bestuur al snel dichtbij resulteerde in een kandidaat. Petra, jullie allen bekend, zal zich kandideren bij de komende ALV in januari 2022. Een besluit dat gesteund wordt door het bestuur. Maar: dit wil niet zeggen dat andere kandidaten zich niet kunnen melden. Eenieder die voorzitter of bestuurslid wil worden van onze actieve club kan zich tot 4 uur voor de ALV in januari 2022 aanmelden als kandidaat.

Verdere technische gegevens hierover, samen met de uitnodiging voor de ALV natuurlijk, krijgen jullie in het Perspectiefje van januari te lezen.

Anja Wijnands – van Daal

Van de Programmacommissie

Inmiddels hebben we met een mooie opkomst live in de Zoutkeet (en tegelijkertijd ook nog via livestream) een aantal (nieuwe) onderdelen beleefd, onder andere de geweldige presentatie van “ER ZIT MUZIEK IN”, geïnitieerd door Helen Sluijter.

De nummers die Helen had uitgekozen leken makkelijk , maar voor de meeste fotografen bleek het toch lastig hun gevoel bij het nummer in beeld te brengen.

Ik schat in dat weinig leden hadden verwacht hoe geweldig mooi en passend het eindresultaat is geworden.

Was je er niet bij en ben je nu nieuwsgierig geworden? Op de homepage van onze club website staan de linkjes naar de nummers. Klik ze aan en laat het mooi gemonteerde materiaal aan je voorbijkomen. Vrolijk of melancholisch gevoel gegarandeerd.

Hoe leuk is het dat een spontaan ontstane roofvogelworkshop, geïnitieerd door Gijs, heeft geleid tot een werkelijk fantastische presentatie waar iedereen van kon meegenieten. Gesteund door dit succes is er inmiddels een vervolguitstapje in de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest. We zijn uiteraard benieuwd of we weer deelgenoot mogen zijn van het gemaakte werk aldaar.

Hieruit blijkt dat inzet wordt beloond en graag roepen we mensen op zich te melden als ze een interessante activiteit of trip hebben ondernomen en mooie foto’s hebben gemaakt waar ze over willen vertellen  in “ de 10 minuten van….” (mag overigens ook best iets langer zijn) . Jos en Dorien trappen op de 11e af met hun werk gemaakt tijdens sportevenementen.

Benieuwd ook hoe de 4 kettingen geregen zijn?  Er wordt op dit moment nog hard aan gewerkt. Resultaat zien we op 25 november, we wachten in spanning af.

In het Perspectiefje van januari zal het 2e deel van het programma gevuld zijn.

Afhankelijk hoe de vernieuwingen in het programma, onder andere  het uitwisselen van de techniek, het bewerken  van de diverse programma’s en de vernieuwde  werkgroep “studio, portret en meer…” bevallen, zien jullie dit al dan niet  terugkomen.

We sluiten 2021 af met op 16 december (let op, dit was een tussendonderdag) een geweldig gave spreekster, Bianca van der Werf.  “Verbeelding in de fotografie” en een door bestuur aangeboden Kersthapje en drankje na.

Opgeleid in de Architectural Design aan de Royal Academy of Arts, heeft zij zich ontwikkeld in de fotografie, haar lust en haar leven. Een bijzonder breed portfolio waar vast voor ieder zijn/haar smaak iets te zien en beluisteren valt.

Je kunt werk van haar zien op o.a.  www.flickr.com , instagram, en zij heeft een eigen website die hoognodig geüpdatet moet worden aldus Bianca:  www.biancavanderwerf.com

We hopen op een mooie voortzetting van het seizoen.

Namens de commissie,

Hester

In De Spotlight … Hans Biemans

Generalist met een lokale interesse

Hans Biemans fotografeert al meer dan 60 jaar. Hij heeft geen voorkeur voor een thema, maar natuur, cultuur en straatfotografie trekken wel de meeste aandacht.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 1968-Rijnmondband-Sint-intocht-Schiedam-4grijs-2.jpg

In zijn vroege tienerjaren kreeg Hans interesse voor fotografie. Met zijn eerste camera, de Harmonica, maakte hij analoge foto’s met 24 of 36 opname rolletjes. in de tuin van zijn ouderlijk huis in Schiedam, maar ook van de stad zelf, bijvoorbeeld de intocht van de Sint. “Ik nam mijn camera ook mee als ik bijvoorbeeld naar mijn ‘Peet’ in België, die we dan Opa noemde, gingen. Daar maakte ik familiekiekjes gemaakt van de natuur én bij het stationnetje in Nijlen, van de stoomlocomotieven en in de dierentuin in Antwerpen.” Die allereerste camera was bijzonder, want had een uitschuifbare harmonicalens. “En, een speciaal schuifje  waarmee je ook “vierkant” foto’s kon maken”, herinnert Hans zich. Later zou hij ook veel dia’s maken.

Digitaal

In latere jaren zou hij foto’s schieten met een compact cameraatje, die hij meenam op vakanties. Toen hij eenmaal werkte, trakteerde hij zichzelf op een analoog Pentaxtoestel. “Ik fotografeer van alles, maar heb vooral aandacht voor de natuur, macrodetails en markante ‘koppen’.

“ Hij heeft in zijn archief hele series van uithangborden, oude deuren, ornamenten en markten. Eenmaal in Loosdrecht ging hij digitaal. Voor zijn Olympus E510 spiegelreflex kocht hij diverse lenzen: 14-42 mm, 40-150 mm, 35 mm en een telelens 70-300 mm. “Hiermee maak ik jaarlijks, behalve in de coronatijd, foto’s voor Stichting Sloep. Op hun website staan onder andere een paar series BINGO kaarten. En in mijn dorp fotografeer ik ook andere interessante dingen. Van de sloop van het Knorrgebouw en de daarop volgende nieuwbouw heb ik een zeer uitgebreide serie foto’s gemaakt.

Cultuur en straat

Om zich meer te verdiepen in zijn fotografie sloot hij zich op 2 februari 2017 aan bij Fotoclub Perspectief.  “Ik las een artikel in de Gooi en Eemlander over de  Fotoclub Perspectief én dat er nog nieuwe leden welkom waren.  Ik meldde me aan kreeg een uitnodiging. De eerste kennismaking verliep goed en ben daarom gebleven.” En hoewel hij zich een generalist noemt, want hij wil niet in een hokje gestopt worden, heeft hij toch bijzondere interesse in Cultureel Erfgoed en Straatfotografie. Voor corona was hij lid van beide werkgroepen. Van hem zou er wel een werkgroep Algemeen mogen komen. “Waarbij die groepsleden naar keuze kunnen  aansluiten bij een  activiteit van een andere werkgroep.”

LET OP!!!

Soms krijg je een gewijzigde pagina van wetransfer te zien.
Je krijgt de vraag: Iets versturen?
klik hierop. klik dan op de + en kies je bestand.
Voeg titel toe zodat men weet wat er in je transer zit dus bijvoorbeeld: “Clubwedstrijd 2”.
Bij bericht voeg je je bericht toe aan je transfer. Zet hier in ieder geval je naam zodat de ontvanger weet wie de transfer gestuurd heeft.
klik dan op volgende.
nu kun je kiezen tussen:
– een email versturen of
– creëer mijn link
De eerste mogelijkheid een email versturen is de manier zoals het altijd ging.
met creëer mijn link maakt wetransfer een link die je met meerdere personen kan delen.
Deze link moet je dan wel kopiëren en delen met de betreffende personen.

Van de Wedstrijdcommissie

Het was nog even wennen met de nieuwe onderlinge wedstrijd, nu we de dit seizoen de Gouden Dirk Trofee hebben opgeborgen.

(Lucky Hélène, die hem nu thuis heeft staan !)

Het is hard werken, ook voor de leden, omdat er dit seizoen nu 4 i.p.v. 3 wedstrijdrondes zijn. We hebben nu de uitslag gehad van wedstrijd 1 met als thema : Straat. De hele maand november kunnen jullie insturen voor wedstrijd 2 met thema: Portret

We proberen meer leden te activeren voor deze wedstrijden, vooral ook omdat er onderling gejureerd gaat worden.

(bijv. bij de wedstrijd “portret”, zal de jury uit 2 leden bestaan, uit de werkgroep portret. Zij mogen uiteraard zelf niet meedoen aan de wedstrijd en om voorkennis bij het beoordelen te voorkomen worden de foto’s door de wedstrijdcommissie “geanonimiseerd” aangeleverd.)

Insturen voor wedstrijden altijd via: wedstrijden.fcperspectief@gmail.com

Op zaterdag 16 oktober jl. zijn Petra en Dick naar Hoogezand afgereisd om de uitslag en de beoordeling van de BFW (Bonds Foto Wedstrijd) mee te maken. We zijn als fotoclub weer in de middenmoot geëindigd, persoonlijk vonden we het niveau van de diverse foto’s over het algemeen wat tegenvallen.

Ook de jury was kennelijk die mening toegedaan, want behalve enkele tientallen foto’s (waaronder de kikkerfoto van Marjon) die brons kregen, waren er maar 6 zilveren beoordelingen. Een daarvan werd de all-over winnaar. Een gouden foto zat er dit jaar niet bij.

’s Middags werden onze 10 inzendingen “in het openbaar” beoordeeld door een van de juryleden. Dit leverde eigenlijk weinig nieuwe inzichten op.

Petra heeft dat met haar telefoon opgenomen. klik hier voor deze opname

Tenslotte nog op de valreep: graag willen we ook nog foto’s zien voor de Beste Club Trofee, de inzending, digitaal ook naar bovenstaand mailadres, vóór 7 november 2021. Vorig jaar zijn we als club hoog geëindigd, dus laten we proberen dat niveau vast te houden.

Voor de foto’s die mee gedaan hebben met de wedstrijden, deze worden op de website onder wedstrijden geplaatst.

Bas Meelker is één van de bekendste Nederlandse landschapsfotografen. Zijn foto’s verschijnen in de National Geographic. Je kent hem misschien ook als jurylid van het populaire televisieprogramma ‘Het Perfecte Plaatje’.

In dit blog deelt Bas zijn passie voor kustfotografie. Zijn foto’s kenmerken zich door zijn liefde voor natuur en water, en door de warme kleuren waarmee hij vele zonsondergangen vastlegt. Zeker in de herfst, wanneer de zonsondergangen steeds vroeger plaatsvinden en er vaak ook mooie wolkenluchten zichtbaar zijn, kan dit tot prachtvolle plaatjes leiden.

Bas Meelker Fotografie tip Fotoreizen Nederland Strandfoto Zeeland
Creative Commons

Veel fotografen publiceren hun werk onder één van de licenties van de Creative Commons. Met deze licenties kun je aangeven of anderen jouw foto’s mogen bewerken, of ze jouw foto’s mogen verspreiden, of daarbij jouw naam moet worden vermeld, of jouw foto’s commercieel mogen worden gebruikt, enzovoort. De licenties zijn juridisch bindend. Creative Commons bestaat dit jaar twintig jaar.

Creative Commons levert een eenvoudige manier om de licentie te kiezen die jij voor jouw foto’s wilt gebruiken. Als je meer achtergrondinformatie wilt, lees dan deze uitlegpagina.

In dit engelstalige artikel leggen vijf fotografen uit waarom ze de licenties van de Creative Commons gebruiken.

De In the Picture van de Fotobond van 23 oktober bevat een aantal inspirerende voorbeelden van ICM-natuurfotografie (ICM is Intentional Camera Movement: het opzettelijk bewegen van de camera en/of het opzettelijk in- of uitzoomen tijdens het maken van een foto met en wat langere sluitertijd). Met de huidige kalende herfstbossen in onze directe omgeving kan ICM mooie plaatjes produceren. Ga het experiment eens aan!

Hoe fotografeer je paddenstoelen? - 1

Paddenstoelen fotograferen

Op dit moment verschijnt niet alleen dit Perspectiefje, maar ook een heleboel paddenstoelen. Het vochtige weer drijft ze in groten getale de grond uit. Daarom hier 13 handige tips om ze optimaal in beeld te brengen.

Agenda

4 november
Studioavond portret en meer 2

11 november
Fotobewerking in Lightroom (Erick), Photoshop (Marjon), Luminar (Peter).
Presentatie Jos en Dorien. Kennis maken met werk gemaakt als lid van de landelijke werkgroep Sport
(Avondleiding: Peter, Verslagdienst: Paula, Bardienst: Ans / Hans v.H.)

18 november
(Indien nodig) Bijeenkomst reportagegroepje(s)
ketting voorbereiden of puntjes op de i

25 november
Kettingfoto: presenteren en bespreken van de 4 kettingen
Werk (aspirant-)leden
(Avondleiding: Hester, Verslagdienst: Helen, Bardienst: Ellen / Ronald)

2 december
Werkgroep straat

9 december
Presentatie natuur 1
(Avondleiding: Henk, Verslagdienst: Hans B., Bardienst: Gijs / Lenie)

16 december
(LET OP…IS TUSSENDONDERDAG!)
Spreker: Bianca van der Werf “Verbeelding in de fotografie” met aansluitend kerstborrel
(Avondleiding: Petra, Verslagdienst: Peter, Bardienst: Hans L./ Lex)

23 december
Nader te bepalen

30 december
Geen bijeenkomst

6 januari
Eigen werk + Algemene Leden Vergadering
(Avondleiding: Anja, Verslagdienst: Dorien, Bardienst: Dirk / Hans K.)


Lees hier het volledige jaarprogramma

Wilt u een foto inzenden graag digitaal via Wetransfer naar de volgende emailadressen

Inzenden wedstrijden:
wedstrijden.fcperspectief@gmail.com

Inzenden eigen werk:
fcperspectief@gmail.com

Inzenden kies je favoriet:
hjphoto@edition62.com

Inzenden kettingfoto:
fcperspectief@gmail.com

Zet wel altijd in de omschrijving je naam en waar de inzending voor is.

Er op uit

Het is herfst! Bij uitstek de tijd om fijn naar een galerie, tentoonstelling of museum te gaan. Om mooie fotografie te bekijken. Hieronder wat tips voor fototentoonstellingen en evenementen.

Fototentoonstellingen

Tot 28 november 2021,  Jackie Mulder,  tHUIS aan de AMSTEL Amsterdam

Geniet van mooie foto’s, terwijl je lekker eet in dit leuke restaurant.

Met bijenwas overgoten transfers van takken en bloesems op etspapier en hout, zwart-wit foto’s van bomen in oude vergeelde penselendoosjes of een drieluik van gestapelde landschappen die door een meanderende draad verbonden worden. Alle werken in de expositie zijn unica’s en te koop. https://thuisaandeamstel.nl/events

Tot 2 januari 2022 Who is she? Portretten vertellen, Frans Hals museum

In de Hal van het Frans Hals Museum in Haarlem is de tentoonstelling ‘Who is she? Portretten vertellen’ te zien. Het monumentale werk ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ van kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout (Den Helder, 1966) vormt het middelpunt. https://www.franshalsmuseum.nl/nl/event/who-is-she/

Tot en met 31 januari 2022 National Geographic Spectacle, Museon Den Haag

National Geographic Spectacle is een fototentoonstelling met een verzameling onvergetelijke beelden van onze bijzondere planeet..
https://www.museon.nl/nl/tentoonstelling/national-geographic-spectacle

Tot en met 27 februari 2022 Groene Camera 2021, Museon Den Haag

In hetzelfde museum is tegelijkertijd de expositie van de winnende foto’s van de Groene Camera 2021 te zien. Met indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten als kunstzinnige beelden gemaakt in Nederland of België.  https://www.museon.nl/nl/tentoonstelling/de-groene-camera-2021

Evenementen:

NonFiction Photo Festival – 12 nov. – 5 dec. 2021

Het NonFiction Photo Festival is terug in Groningen. Met World Press Photo Exhibition, een lokale tentoonstelling over fair fashion en het Academy evenementenprogramma.

Het festival vindt plaats in de Synagoge Groningen www.nonfictionphoto.nl

Winter Fotofair – 11 – 12 december 2021

Dit fotografie evenement vindt plaats in een gezellige kerstsfeer. De locatie is museum de Bevrijdende Vleugels in Best (Brabant) en uiteraard zijn er weer tal van workshops en lezingen om te bezoeken. https://winterfotofair.nl/htt

Perfecte Plaatje

Dit leuke programma is weer te zien op woensdag om 20.30 uur bij RTL4


Oproep: Heeft iemand suggesties of ideeën voor één van deze rubrieken dan verneemt de redactie dat graag.
Email redactie@fotoclubperspectief.nl
’t Perspectiefje wordt geredigeerd door de redactie bestaande uit
Hester Busse, Judith Bakkers, Petra van der Geest en Erick Silkens.