Categorieën
Perspectiefje

Perspectiefje januari / februari 2024

’t Perspectiefje
Januari / Februari 2024

Hoe gaat het?

Het gaat goed! 

Allereerst moet ik jullie natuurlijk het allerbeste toewensen voor het nieuwe jaar. Dus bij deze! Ik vraag mij af of jullie ook al goede voornemens hebben voor 2024. Ik heb namelijk iets leuks bedacht en ik hoop dat jullie er in groten getale aan mee willen doen. Ik wil mij namelijk voornemen om elke maand een foto te plaatsen in mijn fotoalbum op de website. Als ik daar nu op kijk dan zie ik dat de meeste leden, gelukkig niet allemaal, er geen foto’s meer geplaatst hebben sinds dat zij lid geworden zijn van de club. 

Nog even terug naar 2023. Heeft u ook zo genoten van het filmpje dat onze lichtkunstenaars Alex en Cees hebben gemaakt? Het was een mooie afsluiting van het lightpainting project.

Met de lezing van Carla Kogelman nog vers in het geheugen hebben we 2023 afgesloten. Wat een prachtige en indringende foto’s maakt zij! En samen met het verhaal wat zij erbij vertelde was het een mooie avond. Het verbaast mij niks dat haar prijzenkast gevuld is met onder meer 2 x de World Press Photo Award, 6 x de Zilveren Camera, de Happiness on the Move Award in Cortona, 2 x Alfred Fried Photography Award en de SO 2013 Award. Dank aan Judith die haar heeft weten te strikken exclusief voor onze club. 

Nu u dit leest heeft een kundige oogarts in Ter Gooi een nieuwe lens in mijn rechteroog geschroefd en binnenkort is mijn linkeroog aan de buurt voor een soort gelijke behandeling. Dus als het goed is dan zie ik binnenkort alles weer zeer scherp.

Op 11 januari is de Algemene Leden Vergadering. Tot op heden zijn er nog geen nieuwe aanmeldingen geweest voor bestuursleden en of andere openstaande vacatures (klinkt wel zwaar) voor de programmacommissie. Zoals Judith al onlangs memoreerde moeten we de club wel met zijn allen draaiende houden. Misschien wilt u zich nog even goed achter de beide oren krabben en eens nadenken of u niet ergens uw bijdrage aan zou kunnen leveren.
Ik hoop dat iedereen op de elfde aanwezig is zodat we elkaar in ieder geval het beste kunnen wensen voor 2024 onder het genot van een door Dirk gebakken oliebol. 

Verder moet er ook gesproken worden over de pegels en moeten er een paar bestuursleden benoemd worden. Het is allemaal niet zo belangrijk want we zijn tenslotte maar een cluppie.

Tot de volgende, Lex

Van de Programmacommissie

4 maanden zitten er alweer op in het seizoen 2023-2024.

In november hebben we achtereenvolgens de uitslag gekregen van de wedstrijd “spanning”, de 2e avond van het werken met lagen beleefd, en ons kunnen uitleven op ieder 3 spreekwoorden. Helen had er een mooie quiz van gemaakt. Het was een mooie compilatie foto’s. Het was nog helemaal niet zo makkelijk de spreekwoorden te raden, al hadden sommigen alles uit de kast gehaald om wat onbekendere spreekwoorden in beeld te brengen.

Alex en Cees hadden van de beelden van de deelnemers aan hun avond lightpainting een mooie compilatie gemaakt en op een clubavond vertoond. Zij hebben daarbij een keuze gemaakt welke foto’s voor hun het meest creatief waren en een prijsje uitgeloofd.

De werkgroep architectuur is bijeen gekomen om te sparren over een doorstart. Men heeft wat beelden laten zien van eigen werk en een plan gemaakt voor een volgende bijeenkomst. Tevens gaan ze een uitstapje doen op 3 januari naar IJburg, Mocht je geen lid zijn van de werkgroep en mee willen, meld je dan even bij Hester of Ellen.

De werkgroep Portret is in een studio bezig geweest met “het meisje met de parel”. We zijn benieuwd naar de foto’s die komend kwartaal getoond zullen worden.

Carla Kogelman heeft een boeiende avond verzorgd als klap op de vuurpijl in december. 

Na de vakantie, op de avond van de Algemene Leden Vergadering,  zullen we de resultaten gaan zien van de Winterchallenge, waar 9 deelnemers hun perfecte plaatjes proberen te schieten op 30 december. 

Zoals eerder gemeld in de mail is de wedstrijd met thema “outdoor dichtbij” een maand opgeschoven. We zien werk van de werkgroep natuur en worden je foto’s weer besproken door een 5e duo. Dus zet foto’s die je wilt laten bespreken bijtijds (ruim een week vóór de betreffende clubavond op 25 januari) in je one drive.

Reminder: de regio zal ook in het eerste kwartaal weer een wedstrijd 5 met samenhang organiseren. Wil je eens wat horen van anderen over je beoogde serie van 5, schroom niet en gebruik bv een fotobespreekavond hiervoor. 

Werk aan de winkel voor 7 maart !! Je maakt foto’s die geïnspireerd zijn op het werk van een kunstenaar. Mag een schilder,  architect, fotograaf of wat voor kunstenaar dan ook zijn of van meerdere kunstenaars. Het zou leuk zijn als de andere leden aan de hand van jouw beelden kunnen raden/zien welke invloeden er zijn. Dus probeer de presentatie die je maakt in je one drive ook op een geheel eigen wijze in te richten !

En dan nog iets over 2 luiken die ook in maart gepland staan: We hebben afgelopen clubavonden al wel eens gekeken naar 2-luiken. Ook in kader van een serie van 3. Is het altijd goed om 3 beelden te nemen of is een 2-tal zeker zo sterk? Je kunt bv vast een 2-luik laten bespreken die je zelf hebt gemaakt. Maar het idee van deze avond is dat er ook 2-luiken getoond worden die door 2 leden zijn gemaakt. Je daagt iemand uit met een foto en vraagt daar een antwoord op zodat het een 2-luik vormt.

Om een voorbeeld te kunnen geven in dit Perspectiefje  heb ik Paula uitgedaagd om een beeld te maken bij mijn foto. Ik was gestart met een natuurfoto. Paula heeft gereageerd op de kleuren, de lijnen, de diagonaal. In de 1e lay out (groene omranding) zie je mijn foto rechts. En in de 2e lay out (grijze omranding) links. Welke combinatie/ presentatie is sterker?

Paula stuurde mij een zwart wit beeld, de linker foto. 

Mijn antwoord zie je rechts. Ik heb 2 beelden gemaakt. Maar welke is nu mooier bij het beeld van Paula? Kun je zien waar ik op gereageerd heb, waar mijn focus op heeft gelegen? 

Omstandigheden maakten nu even dat het nog een vervolg moet gaan krijgen. We waren ook van plan een 2-luik te maken op straat. Maar proberen jullie vast ook zoiets uit, of daag meerdere mensen uit met diverse foto’s! 

Succes met alle uitdagingen, we gaan de resultaten in de loop van de komende 3 maanden zien, we zijn benieuwd!

Namens de programmacommisie,
Carien, Peter, Marjon, Helen, Judith en Hester

Programma januari t/m februari

11 januari:
* Algemene ledenvergadering
* Resultaat “Winterchallenge”
Avondleiding: Lex | Verslagdienst: Henk | Bardienst: Dirk/Ans | Laptop: Herman

25 januari:
* Presentatie natuur
* Fotobespreken duo 5
Avondleiding: Lex | Verslagdienst: Fred | Bardienst: Hester / Hans B | Laptop: Hans S

8 februari:
* Spreker: Raymond Rutting
Avondleiding: Judith | Verslagdienst: Dick | Bardienst: Richard / Sandra | Laptop: Bert

22 februari:
* Tweede clubwedstrijd thema “outdoor dichtbij”
Avondleiding: Ans | Verslagdienst: Erick Bardienst: Mark / Hans S | Laptop: Dorien

Foto Individueel-1

Op 23 oktober is in de Bilt de uitslag bekend gemaakt van de wedstrijd Foto Individueel 2023 -1
Ik heb gezien dat er aardig wat leden van de club hieraan deel hebben genomen en ook nog aardig hoog zijn geëindigd. Als je door de lijst heen scrolt dan zie je dat er een aantal deelnemers met een Bronzen vermelding er vandoor gaan met 23 punten. Dus dan zijn de 22 punten van de Hop van Gijs te Pas (foto rechts) best een felicitatie waard.

NAW gegevensTitel FotoScoreGenre
Dick BrouwerParijs18Vrij onderwerp
Dick BrouwerBushalte17Vrij onderwerp
Frank RosierDe Mens18De Mens
Frank RosierMarokko18De Mens
Gijs te PasHop22Natuur
Gijs te PasMuurhuisjes Amersfoort19Vrij onderwerp
Hélène van HoutYaleppa21De Mens
Hélène van HoutArjan20De Mens
Hester BusseMetamorphosis17Vrij onderwerp
Hester BusseFire ?15Creatief
Paula van den AkkerStraatscene18Vrij onderwerp
Paula van den AkkerSurrealistisch Landschap16Creatief

Verder zag ik dat Paula van den Akker als enige heeft mee gedaan aan Foto Individueel -2 Storytelling
met 21 punten die zij heeft gekregen met de serie Wadland zeker ook een vermelding waard. Ook hier hadden de Bronzen winnaars 23 punten behaald. Dus was Paula toch ook hier bijna een winnaar en daar mee voor onze club zeker een opvaller. Dus ook voor Paula een felicitatie.

Namens Lex

Foto Online 2023-2

Er was ook nog de Foto Online 2023 -2 ook daar hebben een aantal leden van onze club,  verdienstelijk naar nu blijkt, aan deelgenomen.
Er zijn in totaal 666 foto’s ingestuurd verdeeld over het thema vrij onderwerp en de genre muziek. Van de winnende foto’s waren er 61 op Vrij Onderwerp en 30 foto’s de de genre Muziek.

Foto: Fred Trappenburg: Geconcentreerd

Alle foto’s kan je terug vinden op de site van de Fotobond : Fotobond | Foto Online

Dick BrouwerBaselVrij Onderwerp20
Dick BrouwerBoat-paradeVrij Onderwerp18
Fred TrappenburgGeconcentreerdMuziek23 Brons
Fred TrappenburgUitbundigMuziek20
Koos MeestersIngetogenMuziek23 Brons
Koos MeestersExpressiefMuziek19
Lex Visser De SaxofonistMuziek18
Lex VisserDe TrombonistMuziek17
Margo SchooteStreet JazzMuziek24 Brons
Margo SchooteZaaddozen vd CatalpaVrij Onderwerp19

Alle foto’s kan je terug vinden op de site van de Fotobond : Fotobond | Foto Online

Namens Lex

Salon Foto Nationaal 2023

Op de valreep van 2023 is ook de selecte bekend gemaakt voor de Salon Foto Nationaal 2023. Er werden 252 fotografen uitgenodigd om een serie van 5 foto’s met samenhang in te sturen. Na een eerste selectie waren er nog  52 fotografen in de race en uiteindelijk zijn er nog 13 fotografen over gebleven waar Hélène van Hout er één van was.

Dit is wat Hélène er zelf over heeft geschreven:
De serie gaat over de sfeer in de verlaten huizen, die ik aantrof in verlaten Griekse dorpen op de Peleponnesos. De bewoners zijn in de jaren ‘70 vertrokken op zoek naar een beter bestaan. In sommige kamers tref je nog meubilair aan alsof de oude bewoners nog op elk moment terug kunnen komen of foto’s die verwijzen naar een tijd dat het huis nog vol leven was en niet een oord waar de leegte je tegemoet komt.

Beoordeling selectiecommissie:
De serie is heel mooi gefotografeerd. Er is bij de commissieleden wel enige twijfel of de interieurs daadwerkelijk wel al zo lang onaangeroerd zijn.

De Fotobond wil proberen de selectie van de Salon Foto Nationaal 2023 in een boekvorm te gieten. Het zou een hardcover boekvorm worden op A-4 formaat van ca 80 blz. Eind januari laten zij weten of het ook allemaal gelukt is.

Namens Lex

Van de wedstrijdcommissie

Sedert het vorige Perspectiefje zijn er een aantal zaken gebeurd.

In de eerste plaats was er de uitslag op 20 december van de DBC (De Beste Club trofee), een fotowedstrijd van onze afdeling (Utrecht “T Gooi). Er deden 16 clubs mee en we zijn dit jaar geëindigd op de 6e plaats met 138 punten. Ter vergelijking: de winnaar AFC Flevo had 147 punten. Vorig jaar eindigden bij deze wedstrijd nog op de 3e plaats, maar we vinden dit als wedstrijdcommissie toch best een mooie uitslag.

In de tweede plaats is Hélène van Hout geëindigd bij de laatste 13 deelnemers met haar deelname aan Foto Nationaal. Dit is een wedstrijd waaraan je alleen mee kunt doen op uitnodiging, naar aanleiding van je resultaten uit het verleden bij wedstrijden van de Fotobond. Dat is een hele mooie prestatie waar Hélène terecht heel trots op mag zijn.

Het onderwerp van de tweede onderlinge fotowedstrijd met als onderwerp “Outdoor, dichtbij” is recent nog door Gijs te Pas verder verduidelijkt. Hij heeft hierbij uitgelegd waarover het onderwerp globaal gaat, om een handvat te geven aan diegenen dat erg lastig vinden. Als aanvulling daarbij is het zo dat de foto in Nederland gemaakt moet zijn en mag hij zoals gebruikelijk niet ouder dan 2 jaar zijn. De inzendtermijn is opgeschoven naar 2 februari 2024.

Namens de wedstrijdcommisie,
Dick Brouwer, namens Gijs te Pas, Helen Busse en Hélène van Hout. 

In the Spotlight: Hélène van Hout

Hélène van Hout is een natuurlijke aanwinst voor de portretgroep.
Maar heeft ze nog meer ambities en wensen? En wie zijn haar favorieten?

 

Ze begon haar fotopassie in een moeilijke periode van haar leven. Net een kleine baby, vriend weg en verhuizen naar Uithoorn, waar ze dichter bij de rechtenfaculteit in Amstelveen woonde, waar ze net begonnen was.  Om houvast te krijgen besloot ze met de analoge Nikon F75 camera van haar ex-vriend haar wereld op dat moment vast te leggen. Ze was bekend met camera’s omdat ze er regelmatig als model voor stond. Een pré trouwens in haar latere carrière als hobby-portretfotograaf. De badkamer van haar appartementje diende als doka, met een dokalamp als badkamerlamp en een plank met ontwikkelbakken. “En dan moest ik ook nog ergens mijn baby in badje doen, maar het is allemaal gelukt.” 

Emotie in beeld
Haar fotowerk viel op en ze kreeg af en toe opdrachten om de tafeltennisclub van vrienden te fotograferen. “Maar mijn grootste onderwerp was in die tijd natuurlijk mijn dochtertje. Meestal bij mijn ouders, want die past in die tijd veel op.” Maar in die tijd was natuur ook een welkom onderwerp om te ontsnappen aan de dagelijkse bezigheden. Haar tweede passie naast portretfotografie. “In mijn portretfotografie gaat het me vooral om de emotie op het gezicht van degene die ik fotografeer. En dat betekent niet zitten, klikken, klaar. Daar neem ik de tijd voor.” Voor Hélène is een beeld zonder emotie mislukt. 

Eigen studio
Als advocaat ging het haar voor de wind en de oude Nikon werd ingeruild voor andere Nikons. Hélène: “Ik heb een D7 II en een D7. Voor vakanties kocht ik een Sony A7R systeemcamera. Die zijn lichter en gemakkelijker om mee te nemen.” Beneden in de garage van haar huis heeft ze een echte studio gerealiseerd. Met wanden, doeken, accessoires, een verrijdbare windmachine en allerhande attributen. Het is fijn om een eigen plek te hebben waar je rustig kan werken”, aldus de fotografe.

Verder ontwikkelen
In 2019 besloot ze dat ze haar fotografie wilde verdiepen en ging op zoek naar een fotoclub. “Ik wilde me aansluiten bij mensen die ook van fotograferen houden en me via een club verder ontwikkelen. Ik vond FC Perspectief op internet en heb me aangemeld.” Ze was koud een half jaar lid toen clublid Arthur de Mie aanbood om haar 25-jarig huwelijk met Paul te fotograferen. “Dat vond ik zo aardig. Ook werd ze voor verdieping student van de Fotoacademie, waar ze nog steeds modules volgt.

Werkgroep en commissie
Als vanzelf werd ze ook lid van de portretgroep, waar ze samen met Lex trekker is. “Ik vind die groep erg leerzaam. Sommige leden maken erg mooie foto’s. Je leert in zijn groep ook van elkaar en met sommigen ga ik op stap. Bijvoorbeeld naar Zeeland en Palendorp. We hebben ontzettend gelachen tijdens onze tripjes. Dat vind ik ook speciaal.” Als ze meer tijd heeft, zou ze wel meer voor de portretgroep willen doen om de kwaliteit omhoog te brengen. Ze is ook lid van de wedstrijdcommissie.

Leukste activiteit en inspiratie
Een voorproefje daarvan was haar aandeel in de tussendonderdag met de portretgroep, waar ze zich lieten inspireren oude meesters als Vermeer en Hans Kerstens. “Daar zijn best een paar hele mooie foto’s uit gekomen.” Zelf had ze het Meisje van Vermeer nagemaakt, en ook zelf het hoofddeksel gefabriceerd. Maar de leukste activiteiten tot nu toe bij de fotoclub vond ze het samen met Fred jureren en de avond met Carla Kogelman, een van haar favoriete fotografen. “Omdat ze kinderen sterk neerzet. Niet onnodig schattig. Ook bewondert ze Erwin Olaf om zijn abstractie en het stoere van Anton Corbijn.

Muze
Ze is momenteel veel bezig met het maken van portretten in haar studio. Onverwacht kwam er een transgender jongen naar haar toe met de vraag of ze hem wilde portretteren. “Dat vond ik erg speciaal. Dat hij zich wil blootgeven aan mij, dat zet hem in zijn kracht.” Haar neefje is haar absolute muze. “Hij heeft zo’n mooie uitstraling en hij vind alles leuk.” Het meest favoriete portret maakte ze echter buiten. Haar hulp, Sarah, een moslima uit Tunesië wilde eigenlijk niet op de foto. Daar was ze te bescheiden voor. “Ik heb toen bedacht om met haar twee kleine zoontjes met vliegers op de hei te gaan fotograferen. Dat vond ze prima. Natuurlijk heb ik toen ook foto’s van haar in ontspannen toestand gemaakt. Ze kwam helemaal los. Haar gezicht geeft zo mooi haar emoties weer.”

In de toekomst wil Hélène zich meer gaan profileren als portretkunst fotografe. En zich meer op natuurfotografie gaan toeleggen.

EROPUIT IN 2024

Tot en met 28 januari 

Haags Historisch museum
Frederick Linck: Foto’s van Den Haag in de jaren 70.

De foto’s van Linck (1942-2020) tonen foto’s uit de jaren 70 met het verval van de Haagse binnenstad en van een wereld die op het punt staat om te verdwijnen. 

Naar de website

Tot en met 17 maart 2024

Fotomuseum Den Haag
Rob Hornstra, Ordinary People

Met de overzichtstentoonstelling Ordinary People biedt Fotomuseum Den Haag een nieuwe kijk op het twintigjarige oeuvre van de Nederlandse fotograaf Rob Hornstra (1975). Al zijn hele carrière legt Hornstra zich erop toe een menselijk beeld van zijn eigen tijd te schetsen door mensen in hun alledaagse situaties te fotograferen met een focus op Rusland en Europa.

Naar de website

Tot en met 9 juni

Scheepvaartmuseum Amsterdam
Kadir van Lohuizen: Food for Thought 

Food for Thought is een vogelvlucht door de wereld van ons voedsel door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen. In deze tentoonstelling gaat Van Lohuizen in foto en video op zoek naar de oorsprong van ons voedsel, en de rol van Nederland en de scheepvaart in het voedselsysteem. Vanaf half april zendt de vpro de gelijknamige serie uit.

Naar de website

Tot en met 30 juni

Nationaal Archief Den Haag
Pioniers – Fotografie door vrouwen 

Met ruim 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar bewaart het Nationaal Archief de grootste fotocollectie van Nederland. Aan de hand van foto’s uit de 19e eeuw tot en met de jaren 90 van de 20e eeuw wordt getoond dat vrouwen in alle tijden en genres als pioniers in de fotografie werkzaam waren. In de tentoonstelling is werk te zien van bekende en minder bekende fotografen zoals Emmy Andriesse, Eve Arnold, Eva Besnyö, Augusta Curiel, Gerda Taro en Alexine Tinne.

Naar de website

25 januari – 1 mei 2024 

Foam Amsterdam
Felipe Romero Beltrán, Dialect

In 2023 won Felipe Romero Beltrán de 17de editie van de Foam Paul Huf Award. In Foam is nu zijn solotentoonstelling Dialect te zien. De tentoonstelling geeft het leven van een groep Marokkaanse migranten weer die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning na hun aankomst van een gevaarlijke overzeese tocht. Romero Beltrán volgt de levens van deze groep jongens in Spanje. Hij belicht de sociale ongelijkheid en uitsluiting in de huidige maatschappij.

Naar de website