Categorieën
Geen categorie Perspectiefje

Perspectiefje November/December 2023

’t Perspectiefje
November / December 2023

Hoe gaat het?

Nou, eigenlijk niet zo best. Het begin van het clubseizoen is voor Gijs te Pas en voor Hans Biemans niet goed begonnen. Hans kreeg problemen met zijn hart en is daar inmiddels aan geopereerd en is weer thuis aan het opknappen. Voor Gijs ligt de situatie iets anders hij is aan een traject met chemo en immuuntherapie begonnen en hoopt op een voorspoedig herstel. Wij wensen beide mannen van harte beterschap.

Een ander punt is dat Henk Broers heeft aangegeven te willen stoppen met zijn secretarisschap met ingang van het nieuwe jaar. Na 5 jaar vindt Henk dat het tijd is om het stokje door te geven aan een ander.

Maar op 8 oktober ontving het bestuur nog een heel ander bericht van Petra:

Beste allemaal,
Met pijn in het hart zie ik mij genoodzaakt om zo spoedig mogelijk en uiterlijk met de komende ALV al mijn taken neer te leggen.
Mijn gezondheid laat mij dusdanig in de steek dat ik geen mogelijkheid meer zie alles te combineren. Fotograferen heb ik al meer dan een jaar niet meer gedaan, de website is niet meer up to date en ik weet echt niet meer hoe ik alle ballen hoog moet houden. Ik vind het heel erg lastig en vervelend om toe te moeten geven dat ik het niet meer red allemaal.
Ik krijg lichamelijk steeds meer klachten die mij geestelijk ook geen goed doen.

Hopelijk vinden jullie snel een goede vervanger”.

Wat betekent dit allemaal concreet op korte termijn?
Er moet z.s.m. een overdracht komen m.b.t. de website. Helen Sluijter heeft aangegeven dit te willen gaan doen. Maar zij kan dit natuurlijk ook niet alleen.
Er moeten twee nieuwe bestuursleden worden gezocht, een voorzitter en een secretaris
Tot de ALV van januari ben ik ad interim voorzitter. Wij gaan aan de slag om naar nieuwe bestuursleden uit te kijken. Maar dat niet alleen. Omdat alle trekkers (coördinatoren) van alle werkgroepen hebben aangegeven te willen gaan stoppen, hebben wij als bestuur gedacht of het misschien tijd is om eens samen met jullie te gaan onderzoeken dat we naar een andere structuur moeten. Misschien moeten we meer projectmatig gaan werken, met gerichte opdrachten.
Het zou fijn zijn als er vanuit jullie kant ook ideeën komen.

Groet, Lex

Van de Programmacommissie

2 maanden zitten er alweer op in het seizoen 2023-2024.

Een terugblik op afgelopen avonden:

Herman heeft de aftrap gedaan met een heldere bespreking over de zomeropdracht : “spelen met perspectief”. Het was een mooie uitdaging en heeft slechts 13 inzendingen opgeleverd. Was het (te) lastig? Er waren hele grappige en mooie foto’s te zien. 

Helen maakte een slideshow van foto’s gemaakt tijdens het Lustrumuitje. Fraaie afwisselende beelden gemaakt in het Openluchtmuseum en tuin kasteel Rozenburg

2 duo’s (Hélène en Fred en Carien en Ewoud) hebben zich gewaagd aan het fotobespreken, waar een kleine 3 kwartier voor was ingeruimd. Dt gaat een vervolg krijgen gedurende het seizoen. Leerzaam en interessant.
 
De werkgroep natuur en straat hebben inmiddels werk gepresenteerd. 2 Hortussen werden bezocht in Utrecht en Amsterdam en leden maakten diverse steden onveilig. Plezierig is dat er interactie is met de zaal, dmv vragen en opmerkingen.

Het was lachen geblazen aan de tafeltjes toen de zelfportretten werden omgedraaid en besproken. Uiteindelijk werd iedereen herkend. Die enge `Fred maakte het zo bont dat hij zo in “de shining” kan spelen. Hij was de favoriet van de avond. 

In het donker liepen een stuk of 14 leden met statieven en lampjes naar de hei om te schilderen met licht. Alex en Cees hadden in de zaal een filmpje laten zien. Wow, dat wilden we ook. Ze hadden een indrukwekkend aantal buizen, huishoudelijke artikelen als een garde, staalwol, kettingen etc mee. Led licht in diverse kleuren en maten. Alex maakt veel zelf, Cees is creatief met bedenken wat hij kan gebruiken en koopt wat simpel maar bruikbaar spul. Het was grappig om te doen. De resultaten gaan we eind van de maand bekijken. 

De techniek avond “ werken met maskers/in lagen” is 1 keer geweest. Fred en Marjon zijn daar erg bedreven in. Er was veel voorbereid. Ter plekke op de laptops was het niet zo makkelijk om alles meteen te volgen. Fred heeft een en ander op papier gezet om thuis te oefenen. Het gaat nog vervolgd worden. 

De laatste tussendonderdag hebben we met een klein groepje geïnteresseerden (9 leden) gekeken naar de inzendingen voor De Beste Club, een jaarlijks terugkerende afdelingswedstrijd. De aanwezigen waren het erover eens dat het niet zo makkelijk is om 10 beste foto’s uit te zoeken om onze club representatief te laten meedingen. Het was een mooie en interessante avond met veel gedachtenwisseling. 
Uitslag wordt besproken op 20 december in gebouw de Koppeling in Zeist. Iedereen kan daarbij zijn. 

Als jullie dit lezen is inmiddels de uitslag van de interne wedstrijd met het thema ‘Spanning” door een collega fotograaf van de NAFVA besproken. 

Deze terugblik laat zien dat er een aantal zaken die in de enquete van april 2023 (zie perspectiefje mei/juni) aan de orde zijn geweest zijn opgepakt en uitgevoerd. We hopen dat er nog meer aan de orde kan komen, maar plezierig zou zijn dat de belangstelling groot blijft/groter wordt en mensen actief zijn/blijven/worden. 

Je kunt nu op korte termijn aan de slag met :

Spreekwoorden tot uitdrukking gebracht in een foto: zie uitleg Helen. Uiterste inzenddatum 11 november, max 3 per persoon. Er wordt een quiz aan gekoppeld.

Maak een macrofoto en print hem mooi uit voor de “kies je favoriet” op 30 november. Minimaal A5 of liever nog A4 omdat ze aan tafeltjes besproken en bekeken worden. 

Lees goed wat er in het programma bedoeld wordt met de Winterchallenge . Deze gaat in de donkere dagen aan het eind van 2023 uitgevoerd worden !

En verder kun je in het programma al lezen wat er nog meer in het verschiet is. 
Wat kun je bedenken bij het thema “outdoor dichtbij”? Dit is genoemd door 1 van de leden als onderwerp voor een interne wedstrijd. De wedstrijdcommissie heeft dat opgepakt. Laat je fantasie spreken, of brainstorm onderling er even over. 

Mocht er iets in je opkomen, schroom niet en spreek 1 van ons aan.

Namens de programmacommisie,
Carien, Peter, Marjon, Helen, Judith en Hester

PS Toen ik even aan het kijken was wanneer de uitslag van de regionale wedstrijd besproken zou worden stuitte ik op het volgende op de homepage van de Fotobond: Jouw fotoserie laten bespreken? Profiteer van de gratis Fotoreview door Fotobondmentoren. Je kunt t/m 26 november je fotoserie inzenden. Doen! 

Winter Foto Challenge 2023-2024
(Een nieuwe activiteit van de programmacommisssie FC Perspectief)

WAT
Een opdracht voor de actieve fotografen binnen FC Perspectief die een echte uitdaging aan willen gaan en zich creatief wil meten met de andere fotografen binnen onze club. We geven vier opdrachten en als deelnemer ga je zaterdag 30 december aan de slag om foto’s te maken die te maken hebben met dat thema.

HOE EN WANNEER
Winter Foto Challenge vindt plaats op zaterdag 30 december 2023.
Je meldt je deelname uiterlijk 20 december aan via mail naar c.lykles@gmail.com Vermeld in je mail ook je mobel telefoonnummer.
Carien maakt een app aan met daarin alle deelnemers. De deelnemers krijgen 4 opdrachten die verstuurd worden via de app. Twee opdrachten krijgen de deelnemers woensdag 27 december via de app. Je kunt dan na gaan denken wat en hoe je die zaterdag wilt gaan fotograferen. Twee opdrachten geven we via de app op zaterdag 30 december 10.00 uur.
Alle vier de opdrachten fotografeer je pas op zaterdag 30 december.
Plaats van fotograferen en welke camera je gebruikt bepaal je zelf. Uit elke van de vier opdrachten kies je je beste foto. Geef deze foto’s als bestandsnaam je fotobondnummer, nummer foto en geef de foto’s een titel. 
Stuur deze vier foto’s uiterlijk donderdag 4 januari  2024  in via de One drive in de map “Winter Foto Challenge 2023-2024”.

BESPREKING EN JURERING FOTO’S
Donderdag 11 januari 2024 door Marjon en Carien.

PRIJZEN
Winnaar van de Winter Foto Challenge 2023 is  de fotograaf die de vier opdrachten op een herkenbare wijze verbeeldt en op de meest originele manier heeft uitgevoerd. Als extra criterium geldt de mate waarin de vier foto’s hetzelfde “handschrift” dragen. Daarnaast kiezen Marjon en Carien de beste foto per opdracht.

Namens programmacommissie: Marjon en Carien

Van de wedstrijdcommissie

Op 2 november 2023 hadden we de uitslag van de eerste onderlinge wedstrijd met als onderwerp “spanning”. Er waren ruim dertig inzendingen en we hadden Wim Broekman, lid van de NAFVA en bekend natuurfotograaf gevraagd om de inzendingen te jureren.

De uitslag was:
1e prijs: Dorien van Leeuwen met een foto van een menwedstrijd met een vierspan paarden.
2e prijs: Herman Kremer met zijn foto van een ontmoeting bij nacht op een afgelegen plek tussen een persoon en een auto.
3e prijs: Dick Brouwer met een foto van een oranje handschoen in de vloedlijn, die doet denken aan een aangespoelde hand.

De volgende onderlinge wedstrijd met als onderwerp “outdoor, dichtbij” staat al weer op  stapel. Er kunnen max. 2 foto’s ingezonden worden tot 12 januari 2024 in je eigen map in de Outdoor omgeving, met wel gekoppeld je bondsfotonummer gevolgd door een willekeurig volgnummer van de foto, dus bijv. 754114-789 en 743114-790.

Op donderdag 26 oktober (tussendonderdag in de Zoutkeet) was er gelegenheid om je mening te geven over de inzendingen van onze club voor de DBC, De Beste Clubtrofee, georganiseerd door onze afdeling van de fotobond. Er waren helaas maar 9 leden aanwezig, die de ingezonden foto’s van commentaar voorzagen. De wedstrijdcommissie heeft op basis hiervan de definitieve inzending van 10 foto’s bepaald. Deze zijn de afgelopen week ingestuurd.

De foto’s worden besproken op woensdag 20 december 2023 in gebouw “de Koppeling”, De Clomp 19-04 in Zeist. Laten we daar in ieder geval met een delegatie van FC Perspectief heen gaan. Als de desbetreffende club niet aanwezig is, worden de foto’s ook niet publiekelijk beoordeeld.

Namens de wedstrijdcommisie,
Dick Brouwer, namens Gijs te Pas, Helen Busse en Hélène van Hout. 

Programma november t/m december

2 november:
* 1e clubwedstrijd thema “Spanning”
Avondleiding: Ans | Verslagdienst: Arthur | Bardienst: Erik/Petra | Laptop: Anja

16 november:
* Presentatie natuur
* Fotografeer een spreekwoord met quiz
* Fotobespreken duo 3
Avondleiding: Anja | Verslagdienst: Paula | Bardienst: Jos B / Dorien | Laptop: Hans S

30 november:
* Resultaten lightpainting
* Kies je favoriet “macro”, neem 1 print mee
* Fotobespreken duo 4
Avondleiding: Carien | Verslagdienst: Bert | Bardienst: Henk / Judith | Laptop: Dorien

14 december:
* Spreker: Carla Kogelman
Avondleiding: Judith | Verslagdienst: Richard Bardienst: Hélène / Mark | Laptop: Bert

28 december:
* Kerstvakantie

In the Spotlight

Helen Sluijter: ‘In de fotoclub word je gestimuleerd te fotograferen’

Helen begon met fotograferen toen ze jong was. “Mijn vader maakte vroeger vooral veel filmopnames en dia’s. Ik denk dat ik een jaar of 10/11 was toen ik mijn eerste cameraatje kreeg. Toen nog met rolletjes natuurlijk.” In eerste instantie maakte ze vooral foto’s tijdens uitstapjes en vakanties. Later kreeg ze steeds meer oog voor de natuur en dieren. 

Ze heeft lang met een pocketcamera’s gefotografeerd. “Eerst met rolletjes. Pas bij mijn afscheid van mijn voormalige werk in 2002, kreeg ik van mijn werkgever mijn eerste simpele digitale camera. Daarna heb ik diverse standaard digitale camera’s gehad. Wel kocht ik dan elke keer een camera met een steeds hogere zoomfactor. In 2014 ben ik een fotocursus gaan doen en daarvoor mocht ik de spiegelreflexcamera gebruiken. Een Nikon D80. Ik ben altijd bij Nikon gebleven en heb er verschillende gehad: d5100, 5600, D750.” Sinds een half jaar is Helen overgestapt op een systeemcamera, de Nikon Z6, die haar prima bevalt.

 

Fotoclub op donderdag

In 2017 besloot Helen op zoek te gaan naar een leuke fotoclub. “Ik had al heel lang de behoefte om wat meer met fotografie te (kunnen) doen. En helemaal nadat ik in 2014 een fotocursus had gevolgd bij Tet Lagemaat. Ik ben op zoek gegaan naar een fotoclub die de clubdagen op donderdag had, omdat ik de andere avonden niet kon.” Zo vond ze FC Perspectief uit, waar ze toevallig ook nog wat mensen kende. Ze vindt het op de club erg leuk. “Je leert van anderen en van feedback op je eigen foto’s. Daarnaast wordt je gestimuleerd om bezig te blijven met fotografie door de diverse opdrachten.

Ik leer ook nieuwe technieken en je wordt soms uitgedaagd om uit je comfortzone te kruipen. En het is natuurlijk gezellig.” Ze vind veel activiteiten de afgelopen jaren leuk, maar twee springen er voor haar uit: het lustrumuitje naar Elfia en de workshop vogelfotografie in Lunteren.

Actief

In de jaren is Helen ook actief bezig geweest voor de club. Ze is lid van de werkgroep straat en natuur. “En ik zit in de programmacommissie. Daarnaast ga ik Petra ondersteunen met het vullen van de website met actuele info. Dat vind ik voor nu wel even genoeg naast een fulltime baan.”

Favoriete foto en ambities

“Meest favoriete foto ooit…jeetje.. ik heb zo veel foto’s gemaakt ik al die jaren. Maar een foto die me te binnen schiet is en een foto van een jonge zwaluw die gevoerd word. Omdat ik daar vrij veel moeite en geduld voor heb moeten doen en erg blij ben met het resultaat.”

In de toekomst heeft ze niet iets specifieks waar ze zich op wil focussen. “Maar je weet nooit wat er op je pad komt. Mijn ambities zijn blijven leren in techniek(en) en in het zien van wat een mooi plaatje kan zijn.”

EROPUIT IN 2023

Tussen 11 tot 19 november 

Verkiezing Kunstenaar van het jaar

In de eenentwintigste editie van de verkiezing Kunstenaar van het jaar worden uit 500 deelnemende Nederlandse beeldend kunstenaars (schilders, beeldhouwers, fotografen, etc) drie winnaars gekozen voor de titels Kunstenaar van het jaar 2024, Talent van het jaar 2024 De Briljanten Kunstenaar van het jaar 2024. In de acht genomineerden voor de Kunstenaar van het jaar 2024 zitten 3 fotografen: Anton Corbijn, Ruud van Empel en Marie Cecile Thijs. Tijdens de Kunstweek, van 11 t/m 19 november, wordt de nieuwe volledige Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bekend gemaakt waarin honderd kunstenaars zijn opgenomen in de volgorde van het aantal stemmen dat zij krijgen. En natuurlijk de winnaars van de titels. 

Naar de website

Tot en met 19 november 2023

Rietveldaviljoen Amersfoort
Voor Anarchie en Traditie!
– Werken met Hockney’s Invloed

Een expositie van fotografie, beeldende kunst, film en video, geïnspireerd door kunstenaar David Hockney (1937-2023). Hockney wordt beschouwd als één van de invloedrijkste Britse kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn werk is experimenteel, vernieuwend en tegendraads, maar houdt ook een sterke band met de traditie.

Het Rietveldpaviljoen is geopend donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur.

Naar de website

Gerie, Koos en Lex van onze club hebben ‘Hockney’ foto’s gemaakt. De foto van Lex is te zien in de tentoonstelling.

Tot en met 26 november

Museum Hilversum
Light Spaces

Een duo tentoonstelling ‘Light Spaces van Tamar Frank & Popel Coumou’. De nieuwe site-specifieke lichtinstallatie van Frank gaat een dialoog aan met de architecturale ruimte van het museum, terwijl het werk van Coumou het twee dimensionale vlak weet om te toveren tot een ruimtelijke ervaring. Een kleurrijk en licht festijn. www.museumhilversum.nl

Naar de website

Tot en met 25 februari 2024

Huis Marseille, Amsterdam
Shadowings, a Catalogue of Attitudes for Estranged Daughters

Momenteel is in Huis Marseille de eerste grote Europese solotentoonstelling van de Peruaans-Amerikaanse kunstenaar Tarrah Krajnak (1979, Lima, Peru) te bewonderen. Haar belangrijkste werken, die twintig jaar omspannen, zijn hierin voor het eerst samen te zien, waaronder de serie Master Rituals II: Weston’s Nudes. Hiermee won Krajnak in 2021 de prestigieuze Louis Roederer Discovery Award. 

Naar de website

17 november 2023 t/m 31 januari 2024 

Foam Amsterdam
Tina Modotti – Artist and Activist 

In een eerbetoon aan het werk van de markante, iconische Mexicaanse fotografe en activiste, Tina Modotti (1896-1942), zijnbijna 250 vintage prints te zien die zijn uitgeleend door 9 belangrijke internationale instellingen en diverse particuliere bruikleengevers en collecties, waaronder geïllustreerde tijdschriften en originele werken van fotografen uit Modotti’s naaste omgeving, zoals Edward Weston

Naar de website