Categorieën
Geen categorie Perspectiefje

’t Perspectiefje mei / juni 2024

BESTUUR

Hoe gaat het?
We zijn lekker bezig geweest toch? Ook wel een beetje druk vinden sommige leden.
De tweeluiken en fotograferen in de stijl van in maart en in april de portretgroep met
hun presentatie en fotoshoot.
Op 10 april was de ALV van de fotobond afd. Utrecht. De remedie daar was dat we meer
moeten gaan samenwerken en kennis delen met andere clubs. In het tweede gedeelte
van de avond was het bespreken van de 5 met samenhang. Wat mij opviel dat de jury
dit jaar meer naar het verhaal gekeken heeft, dan naar de samenhang. Maar we hebben
wel een winnaar in huis! Gefeliciteerd, Carien, met het winnen van de Henk Ros trofee.

Voorlopig komt het nog met bakken uit de hemel als ik dit schrijf en staan we aan de vooravond van de Lente-challenge. Ik heb mezelf en mijn Ans op een weekje in een bungalowpark in Noordwijkerhout getrakteerd. Het park ligt aan een uitgestrekt weiland waar normaal gesproken de bloembollen uitbundig zouden moeten bloeien. Met de nadruk op “zouden”. Want moeder natuur is aardig in de war en de tulpen zijn dit jaar al 3 weken eerder getopt als andere jaren. Het is nog niet eerder voorgekomen dat al voor het bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem al zoveel velden al getopt zijn volgens een tulpenkweker uit Noordwijkerhout. De uitslag van de Lente-challenge is op 2 mei

Op 4 mei heeft de werkgroep natuur een uitje gepland naar het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn.

Op 16 mei komt William Harpe van Camera Nu een lezing geven. Het is geen verkoopavond dat wil ik met nadruk nog even zeggen. Het is een lezing die deels informatief is en terug gaat naar het begin van de fotografie. De eerste was Joseph Nicephore Niépce, een Fransman. In 1826 smeerde hij een koperen plaat in met lichtgevoelig asfalt, stak die in een camera obscura en liet het licht uit zijn zonnige achtertuin acht uur lang op de plaat schijnen. Het resultaat was de eerste foto. Vanaf dat moment krijgt de fotografie invloed op de mens. Na de pauze is zijn lezing vooral technisch te noemen. Wat kan je allemaal met de verschillende lenzen en laat hij middels een opstelling zien wat het verschil is tussen goedkope filters en de wat duurdere. Het beloofd een hele leuke avond te worden. In het kader van het delen van kennis met andere fotoclubs heb ik wat fotoclubs uit de omstreken uitgenodigd om ook te komen kijken. Met een maximum van 20 want anders wordt het te druk. Zo stomen we al weer aardig naar de zomer toe.

Tot de volgende,

Lex

PROGRAMMACOMMISSIE

TERUGBLIK
In de maanden maart en april hebben we hard gewerkt aan diverse opdrachten.
Na een presentatie van Raymond Rutting waarbij de meesten van ons likkebaardend naar de prachtige en zeer uitgebreide series foto’s keken en geboeid luisterden naar zijn verhalen, was het tijd om zelf aan de slag te gaan.

Met het maken van fotografische tweeluiken, het je in een kunstenaar verplaatsend fotograferen “in de stijl van”, kwamen een aantal leden ver uit hun comfortzone. Hoe leuk, afwisselend, en leerzaam voor de groep!

Ook dank aan de werkgroep Portret die hun presentatie heeft uitgebreid met het fotograferen van de leden en zo een kijkje heeft gegeven in hun werkwijze.
Het is de moeite waard dat de werkgroepen hun gedeelde passie delen met de andere leden om ze te laten kennismaken. We hopen de gemaakte foto’s nog te kunnen tonen op 1 van de volgende avonden.

VOORUITBLIK
Inmiddels zijn de foto’s in one driver gezet door de leden die zich hebben laten uitdagen door Arthur en Carien in de Lentechallenge. De uitslag zal 2 mei door het creatieve duo worden besproken. Wat een leuke opdrachten hadden ze bedacht en wat een dramatisch lenteweer was het de betreffende 20 april waarop we op pad moesten. Of was het toch een herfstchallenge?
In de app lazen we dat sommigen 3x natgeregend waren, koude handen en natte voeten hadden gehaald maar de doorzetters zullen beloond worden met waarschijnlijk een grote glimlach.

Verder kijken we uit naar 30 mei waarop voor het eerst een PORTFOLIOBESPREKING door een Hilversumse Fotograaf op het programma staat.
Een fotografie portfolio is een visuele presentatie van je beste foto’s.
In vroegere jaren ging ging men op pad met een grote showtas met schetsen en tekeningen (architectuur, mode), schilderijen of geprinte foto’s om klanten te winnen, bij sollicitaties of om toegelaten te worden tot opleidingen.

Hoe maak je een fotografie portfolio?
Het woord portfolio komt van de Latijnse woorden portare en folium, die respectievelijk dragen’ en ‘vel papier’ betekenen. Tegenwoordig is het gebruikelijker om een digitaal portfolio te maken. Je zou een portfolio kunnen maken voor een website, of om mensen via een link je foto’s te laten bekijken.

Wat is het doel van deze avond voor onze fotoclub?
De meesten van ons zijn nog niet bezig met opdrachtgevers, een specifieke focus bv op bruids-, product- of lifestyle fotografie als kinderportretten en pasgeborenen. Want dan zijn er eisen waaraan je werk zeker zal moeten voldoen.
Afhankelijk van je doelgroep is het oproepen van emoties bij het zien van de foto’s (portret) dan wel techniek, stijl en compositie met name belangrijk (product).
Misschien wil je wel graag eens een website maken, een digitaal blog, een fotoboek met een verzameling van je beste werk. Dan is dit een kans om er vast eens in te duiken!

Maak een start met het selecteren van je eigen werk, al dan niet met behulp van mensen uit je omgeving. Het zal moeilijk zijn een keuze te maken.|
We hebben gesteld dat je 5 van je dierbaarste foto’s mag indienen voor de bespreking op 30 mei. Zet de 5 foto’s uiterlijk 23 mei in je map portfoliobespreking in one drive.
Neem vooral gevarieerde foto’s op in je portfolio. Het is niet persé nodig om verschillende onderwerpen te nemen. Je kunt een uitgebreide fotoreportage maken over bijvoorbeeld roofvogels, die toch heel gevarieerd is. Zo kunnen het perspectief, de compositie en de kleuren van elkaar verschillen, maar toch met elkaar in balans zijn.
Zorg er dus voor dat de foto’s niet te veel op elkaar lijken. Kies liever minder foto’s, dan dat je er een dubbele tussen hebt zitten.

Creëer je vaak een bepaalde sfeer of bewerk je je foto’s meestal op dezelfde manier?
Straal dit dan ook uit met de foto’s in je portfolio. Je fotografie portfolio is ook een mooie gelegenheid om te laten zien wie je bent en wat je stijl is. Laat de beoordelaar zwoegen en leer van de bespreking!

Camera Nu
Verder is er veel gelegenheid om over materiaal (wat is er veel heden ten dage!) te horen, vragen te stellen etc. als Wiliam Harpe van Camera Nu bij ons komt op 16 mei.

Einduitje naar ??
Heb je een mooi idee voor het einduitje op donderdagavond 13 juni, dan graag z.s.m. onder de aandacht van de programmacommissie brengen.

Er is nog ruimte voor een werkgroep om de tussendonderdag 6 juni te vullen. Of als iemand anders de avond wil claimen om andere zaken te delen, samen te oefenen in bewerken of iets anders op technisch/praktisch vlak, voel je welkom!

Ook ontvangen wij altijd graag jullie ideeën voor komend seizoen!

Namens de programmacommissie Helen, Marjon, Judith en Hester.

PROGRAMMA

PORTRETGROEP

Op 18 april was het de beurt van de portretgroep om het avondprogramma te organiseren en daarbij een presentatie te geven van haar werk.
Eerst was de serie “het melkmeisje’ aan de beurt om te laten zien. De foto’s van model Sabine, die bereid was geweest om als  model aan deze serie mee te werken, lieten een mooi beeld zien wat de effecten zijn van het gebruik van verschillende lichtopstellingen en poses.

Voor het tweede gedeelte van de presentatie was voor een originele opzet gekozen. Bij de bespreking van deze foto’s ging het niet om de fotograaf maar de geportretteerde zelf. Elk lid van de portretgroep besprak een serie die we als groep gezamenlijk hadden gemaakt van ieder van ons als model, vereeuwigd met zijn/haar lievelingsvoorwerp, in meerdere lichtsettingen. Ieder lid van de portretgroep gaf uitleg over hoe de foto was gemaakt en wat er bijzonder aan was.

Het derde gedeelte was een actief gedeelte. Iedereen kreeg de gelegenheid om een mooie foto te laten maken met een voorwerp dat je zelf mocht meenemen. Mark had zijn fiets meegenomen en Carien werd op de plaat gezet terwijl ze trots in de camera kijkt met in haar hand haar wisseltrofee voor het krijgen van de eerste prijs voor haar serie “5 in samenhang”. Al met al was het een heel geslaagd einde van onze projecten “het melkmeisje” en het als groep neerzetten van een serie, met als kers op de taart het fotograferen van een ieder die dat wilde op de reguliere clubavond.

Hélène van Hout en Lex Visser

TENTOONSTELLINGSCOMMISSIE

Vrijdag 21 Juni is er weer de “ik Toon” manifestatie in het raadhuis.
Het lag niet in de bedoeling dit jaar mee te doen gezien het drukke programma en de korte tijd dat de foto’s mogen blijven hangen namelijk 1 dag. Toch heeft de tentoonstelling commissie en de voorzitter een modus gevonden om toch te kunnen deelnemen.
Wij doen mee met als thema 600 jaar Hilversum met de foto’s van de clubwedstrijd van verleden jaar die Veronique heeft beoordeeld. Het toen beoordeelde werk waren drie luiken en van de 45 ingeleverde foto’s heeft de tentoonstelling commissie er 22 geselecteerd.
De deelnemende fotografen zijn inmiddels ingelicht.

In overleg met Marleen van den Heuvel, organisator van Ik Toon, kregen wij de tentoonstellingswand toegewezen en onze werken mogen tot 15 juli blijven hangen. Een mooi visite kaartje voor onze club, met dank aan Lex.

Namens de tentoonstellingscommissie Marjon Birza, Koos Meesters en Gijs te Pas

LEER HET LICHT LEZEN

Het was een mooi verhaal van Johan van der Wielen, wat ik (Hester) heb gevolgd via een online stream. Een korte samenvatting hiervan leek me interessant voor een ieder. Al was zijn verhaal door alle voorbeeldfoto’s die hij gaf veel completer.

Lichtsoorten:
Direct:              het licht valt rechtstreeks op je onderwerp
Indirect:           licht komt via een reflectiescherm of i.d., is zachter, wordt meer verspreid
Diffuus:           er is geen lichtbron, geen duidelijk zichtbare richting.  Bv een bewolkte dag, geen schaduwen. Ook bij mist
krijg je diffuus licht. Kleuren zijn vaak mooi verzadigd. Diffuus licht zie je vooral bij macrofotografie.

Lichtrichting:
Meelicht:        weinig licht-donkercontrast, weinig schaduw, vrij vlak. Mooi bij knalhard zonlicht, blauwe lucht
Zijlicht:            licht komt van opzij, speelser. Meer structuren van schaduw
Tegenlicht:     enorme contrasten ; vaak brandrandjes rond je onderwerp
Strijklicht:       zon staat laag, je ziet bv in zand mooie ribbels en structuren


Tegenlicht
Vooral bij dauw is het mooi om met tegenlicht te fotograferen. Je krijgt dan een mooi bokeh. De zon laat je uit de foto maar zie je vooral terug in de dauwdruppels.
Ook is het erg mooi om bij tegenlicht te onderbelichten. Je krijgt dan een fraai silhouet, vooral bij zonsondergang.

Gouden licht
Vlak na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang (bij tegenlicht) is het licht bijna goud.
Als je erg dicht naar de zon fotografeert dan krijg je lensflare (gekleurde)cirkels Bij veel inzoomen krijg veel flare en is erg amper contrast Je laat de zon buiten beeld maar gebruikt het licht. Soms moet je in de nabewerking dan de schaduwpartijen oplichten.

In de fotografie heb je de kans het bestaande licht te benadrukken. Vergelijk de 2 beukenvloeren. Bij de ene foto is alles belicht, de andere is onderbelicht. De laatste geeft een bepaalde sfeer in je foto die je wellicht meer aanspreekt.
Licht benadruk je dus juist door donker (foto meerkoeten).


In de 2 beelden van de kievitsbloem kun je zien dat de verschillende belichting een ander gevoel oproept. Het gaat erom wat jouw voorkeur heeft en dat kun je dus door te over- (foto links) of onderbelichten (foto rechts) zelf beïnvloedden.


Werken met licht en schaduw
Als je onderwerp in de schaduw staat en de zon behoorlijk aanwezig is op de achtergrond, zul je moeten overbelichten. Je kunt ook een paraplu gebruiken om het zonlicht tegen te houden en om het licht wat er is wat om te buigen. Je kunt ook een klein zaklampje meenemen of die van je mobiel gebruiken. Onderstaand nog wat foto’s waarin de invloed van de diverse soorten en richtingen van het licht goed zichtbaar zijn.

Veel mooie artikelen, ook korte fototips en tutorials op verschillende gebieden als landschap, nacht, macro, camera techniek, vind je op www.johanvanderwielen.nl.
Meer staat onder de tutorial landschapsfotografie in het artikel “10 tips voor perfect lichtgebruik”.

WEDSTRIJDCOMMISSIE

Sedert het vorige Perspectiefje hebben we op 22 februari 2024 de uitslag gehad van de 2e onderlinge wedstrijd met als thema “outdoor dichtbij”.
Er waren gelukkig een behoorlijk aantai inzendingen (32) zodat de jury, bestaande uit Adri Gouweleeuw, er nog best wat werk aan had. Adri is een ervaren jurylid en een onderhoudend spreker, waardoor het geen straf was om al de 32 foto’s uitgebreid langs te lopen. De uitslag was dat Frank de eerste prijs had met zijn foto van een mountainbiker in een boslaan, Hélène de tweede prijs met een monochrome foto van een man die met zijn voeten in het water staat en Herman de derde prijs voor een fraaie foto van een amazone in ochtendlicht op de hei.

Dan was er op 10 april 2024 de uitslag van de jaarlijkse wedstrijd van de Afdeling Utrecht het Gooi van de Fotobond, ook wel bekend als de “Vijf met Samenhang”.
Ook hier waren er heel veel inzendingen, en alleen de inzendingen van de aanwezigen werden door de jury plenair besproken.
We waren met een aantal leden van onze club aanwezig en zo konden we meemaken dat onze Carien Lykles er met de eerste prijs vandoor ging met haar fotoserie over de plastic vervuiling van de natuur in Spanje.
Ze was er terecht heel trots op, het was ook een mooie serie.
Wat nog komen gaat is de uitslag van de Bondsfotowedstrijd op 26 mei 2024.

Dick Brouwer

IN DE SPOTLIGHT: Arthur van der Heijden

Arthur van der Heijden is een oud gediende. Samen met Hans Lensink kwam hij van de fotoclub Brandpunt, die in 1989 fuseerde met het fc Zeeheldenkwartier in de Zoutkeet. Hij schopte het tot penningmeester en heeft de laatste jaren wat minder actief deelgenomen. Nu is hij gepensioneerd en neemt hij zijn hobby weer op.

‘Ik verbaas me over het niveau en activiteiten van onze club nu!’

Als twintiger reisde Arthur de wereld rond met zijn Olympus OM en maakte dia’s van zijn avonturen. Hij was een echte vakantiefotograaf. Natuur en landschappen waren zijn favoriete onderwerpen en dat is eigenlijk nog steeds zo. Architectuur- en avondfotografie hadden  ook zijn interesse destijds. Met name spelen met licht en donker, reflecties en abstracte vormen vond hij leuk. Hij ging begin jaren 90 ook regelmatig naar Ruigoord om onder andere hun folkconcerten vast te leggen. “Ik maakte daar reportages voor de organisatie en dat deed ik soms ook bij schoolactiviteiten”, vertelt hij.

Penningmeester
Arthur maakte lang nog analoge foto’s, maar is uiteindelijk overgegaan op eerst Nikon. “Nu heb ik een Sony Alpha 6400, een systeemcamera. Die bevalt prima, al is die toch soms ook te zwaar als je buitenfoto’s gaat maken. Dan maak ik steeds vaker foto’s met mijn telefoon.” Hij bekent dat ook met digitaal fotograferen zijn neiging om meteen een goede foto te maken er in gebakken zit. “Bij analoog schieten moest je wel meteen alles goed doen, want je kon er weinig aan veranderen, behalve een beetje doordrukken. Tegenwoordig maken mensen tig foto’s, gooien ze veel weg en de foto’s die ze dan overhouden bewerken ze dan nog.”

Bij een fotoclub
In 1995 ging Arthur actiever fotograferen en sloot zich aan bij fotoclub Brandpunt, waar onder andere Hans Lensink ook lid was. Maar die club had geen goede locatie. “Dat was altijd behelpen. Op een gegeven moment fuseerden we met de  FC Zeehelkenkwartier en die hadden de Zoutkeet als locatie. Dirk en Jos Elshout komen van die club. In 1998 werden we FC Perspectief. Hij was penningmeester in het bestuur van 2004 tot en met 2010. “Destijds hadden we nog helemaal niet zo’n uitgebreid en gevarieerd programma. We kwamen bij elkaar om foto’s te kijken, en vaak waren er te weinig foto’s om de avond vol te krijgen. We hadden een groot bord, waar we de, toen nog analoge, foto’s opzette. De sfeer was ook niet altijd optimaal.”

Verbaasd
Arthur verbaast zich over de tegenstelling met hoe het er nu aan toe gaat. “Toen hadden we helemaal niet zo’n uitgebreid en leuk programma. Er zat geen groter plan achter.” Nu ziet hij hoe een groep mensen in de programma commissie een doordacht plan maken met mooie avonden en uitjes en de sfeer is ook veel beter. “Het is nu veel leuker. Open sfeer en ieder niveau krijgt de ruimte en aandacht. En wat een niveau! Echte toppers zitten er bij. Dat was vroeger wel anders.” Zijn doel is om foto’s te tonen en opbouwende kritiek te krijgen om te verbeteren. “Ik weet nog dat ik een foto had gemaakt van een prachtig jong lentegroen bos. Carien wees me erop dat de foto nog sterker kon worden als ik aan de onderkant een stukje af zou halen. En ja hoor, zo werd je meteen met je focus naar dat licht groen getrokken.” En omdat hij sinds zijn pensionering meer tijd heeft en nu meer gemotiveerd is, heeft hi zich aangemeld om actief mee te denken met de programmacommissie. ‘Maar het moet niet op werken gaan lijken.”

Werkgroepen en commissies
Natuurlijk zit Arthur bij de werkgroep natuur, maar hij denkt erover om ook bij de straatwerkgroep aan te haken. “Ik vind het leuk als we met de werkgroep natuur een uitjes doen, naar de botanische tuin bijvoorbeeld. “Daar maakte ik een hele mooie foto van een palm blad met door en op vallend licht.” Ook vond hij de workshop LIghtpainting erg leuk. Tegenwoordig fotografeert hij meer en anders. “Vroeger bewonderde ik mensen die foto’s maakten die ik nooit zelf zou kunnen maken, zoals Ed van der Elske. En werd geïnspireerd door de mooie landschappen van natuurfotograaf Bas Meelker. Nu fotografeer ik  wat ik leuk vind.”  

Favoriete foto’s
Toch antwoordt hij op de vraag wat zijn mooiste foto’s zijn: “Een foto van Londen. Er was een lange file met allemaal rode bussen en zwarte taxi’s. Zo’n mooi contrast. En een foto tijdens een trip naar Antwerpen, waar een kunstenaar spiegels tegenover elkaar had gezet en hij het voor elkaar kreeg om in de ene spiegel zijn hand en in de andere spiegel de skyline te fotograferen. “Zonder mijn lichaam te zien. Erg bijzonder.”

EROPUIT

Dick Brouwer heeft een expositie in Medisch centrum Dudokpark van zijn foto’s van het carnaval in Bazel. Dit is op de Hoge Naardenweg 3 In Hilversum.

Achtergrondinformatie expositie Dick Brouwer