Categorieën
Geen categorie Perspectiefje

Perspectiefje september/oktober 2023

’t Perspectiefje September / Oktober 2023

Van de Programmacommissie

Het is alweer bijna gedaan met de relatieve rust in onze clubvakantie!

Op 7 september gaan we de resultaten bekijken van ons “spelen met perspectief”.  Al is dit thema al vrij lang bekend, ondergetekende merkt dat zelfs dat niet persé maakt dat je er meteen mee aan de slag gaat/kunt gaan. Het heeft soms tijd nodig om in je hoofd een idee te vormen en dat uit te werken. En dan nog blijft het een uitdaging. 

Jullie kunnen in het programma zien (via link op de homepage of onder info, tab programma) dat er een aantal thema’s en onderdelen gepland staan waaraan je al kunt werken:

* Maak een gelikt of geheimzinnig zelfportret voor “kies je favoriet”
* Bedenk beelden die onder het thema “spanning” vallen, het thema van de eerste clubwedstrijd
* Selecteer foto’s die je graag besproken zou willen zien tijdens 1 van de fotobespreekavonden
* Ga alvast aan de slag met macro opnames
* Door welke kunstenaar wordt je geraakt, geïnspireerd? Een beeldhouwer, schilder, fotograaf, maakt niet uit wie of wat. Prachtig zou zijn als de andere leden jouw inspiratiebron uit je selectie van foto’s kunnen halen. We hebben deze activiteit eerder geprogrammeerd gehad, en het bleek ontzettend de moeite waard ! 

Deze 2 kanjers van sprekers hebben we kunnen enthousiasmeren om hun verhaal met ons te delen, Carla Kogelman en Raymond Rutting. 

Daarnaast hopen we techniek een grotere plek te kunnen geven. 
* Het werken met lagen en laagmaskers door Marjon en Fred op 2 tussendonderdagen.  Als je hieraan mee wilt doen kun je je vast melden bij 1 van ons.
* Met camera en toebehoren met zijn allen de hei op, op een reguliere clubavond. Lightpainting.
Meer informatie over beide onderdelen volgt.

Rest nog te vragen om je te melden als je het aandurft met 1 van de iets meer ervaren fotobesprekers samen foto’s te bespreken (we gaan in duo’s werken) , graag ! Dit is toch de kern van een fotoclub. Al doende leren we 🙂

En natuurlijk nog steeds altijd welkom om iets aan te dragen uit te werken of een actieve rol te spelen op 1 of meer clubavonden ! 

We hebben er zin in. Jullie hopelijk ook ! 

Namens de programmacommisie,
Carien, Peter, Marjon, Helen, Judith en Hester 

Van de wedstrijdcommissie

De wedstrijdcommissie is recent van samenstelling veranderd, Ronald Bode heeft de commissie verlaten en Hester Busse en Hélene van Hout zijn erbij gekomen. We hopen dat we met nog meer elan en enthousiasme dit seizoen kunnen optreden.

Wat het programma van de wedstrijden betreft zijn er twee “reguliere” wedstrijden en een portfoliobespreking.

De wedstrijden zijn gepland als volgt:
1e wedstrijdonderwerp: spanning. Inzenden tussen 8/9 en 6/10, uitslag 2/11.
2e wedstrijdonderwerp: outdoor, dichtbij. Inzenden tussen 8/12 en 12/1, uitslag 25/1
Voor de portfoliobespreking mag je de 6 beste foto’s van de afgelopen twee jaar insturen tussen 12/4 en 16/5. De uitslag is op 30/5 met Veronique Jansen in Museum Hilversum.

De wedstrijdcommissie hoopt ook dit seizoen weer op veel mooie en originele foto’s.

Namens de wedstrijdcommisie,
Dick Brouwer, namens Gijs te Pas, Helen Busse en Hélène van Hout. 

Programma september t/m oktober

7 september:
* Uitslag zomeropdracht “spelen met Perspectief” door Herman.
* Compilatie foto’s lustrumuitje door Helen
* Prints tonen tentoonstelling bibliotheek
Avondleiding: Petra | Verslagdienst: Judith | Bardienst: Lex / Henk

21 september:
* Presentatie natuur HORTUSSEN
* Fotobespreken duo 1
Avondleiding: Henk | Verslagdienst: Anja | Bardienst: Helen / Margo

5 oktober:
* Presentatie werkgroep straat
* Kies je favoriet “zelfportret”, neem 1 print mee
* Fotobespreken duo 2
Avondleiding: Hester | Verslagdienst:Carien | Bardienst: Herman / Marjon

19 oktober:
* Live praktijk workshop op de hei ” Lightpainting” met Alex Haylett en collega
Avondleiding: Lex | Verslagdienst: Arthur

In the Spotlight

Koos Meesters vond oude liefdes terug

Toen Koos Meesters rond zijn 10e een Agfa Clack cadeau kreeg, werd hij gegrepen door de fotografie. Opvallend zijn microscoopfoto’s van sieralgen. Natuur en architectuur zijn de onderwerpen waar hij zich momenteel weer in verdiept.

Lange tijd waren het de gewone vakantiekiekjes met een Ricoh Caddy halfkleinbeeld voor dia’s. Als lid van de Nederlandse Jeugdbond van Natuurstudie afdeling Hilversum werkte Koos aan natuur- en landschapsfotografie met een Praktica met Domiplanlens en tussenringen. “Ik had een geïmproviseerde donkere kamer op zolder. Na enige jaren kwam daar fotografie op de jaarlijkse Jeugdbondcongressen bij. Heel leuk; foto’s ontwikkelen, afdrukken, bestellingen noteren en, vooral ’s-nachts, in de dokagroep de bestellingen afdrukken.”

 

Fotografie als toegepaste hobby

Zijn fotografie veranderde toen hij lid werd van de Nederlandse Vereniging voor Microscopie. “Daar maakte ik veel bijzondere microscoopfoto’s van mijn studieobject sieralgen met behulp van zelfgemaakte adapters met bijvoorbeeld Olympus Camedia camera’s en later de Canon spiegelreflex camera’s met live-view.” Hij gaf enkele publicaties uit over sieralgwaarnemingen. “Binnenkort komt er een derde publicatie uit over determinatie van sieralgen, overigens met getekende figuren.” 

Koos zette deze arbeidsintensieve hobby op een laag pitje, om zijn jeugdliefde voor natuur- en landschapsfotografie weer op te pakken. Eerst met een makkelijker hanteerbare Canon M50 met een 24.1 MP APS-C size CMOS sensor. Maar door het tegenvallende aantal objectieven, schafte hij een Olympus OM-1 aan. Nu in digitale versie. 

Portretfoto gemaakt door Bert.

Bij de fotoclub

Voor verdieping las en leest Koos veel fotografietijdschriften en -boeken. Sparren met andere geïnteresseerden leek heel nuttig voor inspiratie. “Ik zocht en vond eind 2021 een fotoclub in de buurt, waar ik mijn liefde voor de oude interesses terugvond. Naast genoemde voordelen is het natuurlijk ook gewoon leuk en gezellig om met andere geïnteresseerden op te trekken. 

Zijn oude interesses zijn niet veranderd. ”Daarom heb ik mij aangesloten bij de werkgroep Natuur en iets later ook bij de groep Architectuur. Hoewel “Straat” me ook steeds meer begint te boeien, wil ik me vooral in die twee onderwerpen verdiepen. En dan liefst in wat abstractere fotografie en wellicht ook ICM, omdat daarmee gevoelens beter zijn uit te drukken.”

Bijgaand een foto van een sieralg uit Oostenrijk.

EROPUIT IN 2023

Tot 22 oktober
Huis Marseille, Amsterdam
Variétés. Fotografie en avant-garde

Tot 22 oktober presenteert Huis Marseille een bijzondere collectie avant-gardistische en surrealistische foto’s uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Een prachtige vintage expositie. Een aanrader volgens Fred Trappenburg.

Naar de website

17 september tot 26 november
Museum Hilversum
Light Spaces: Tamar Frank en Popel Coumou

Duo tentoonstelling: de site-specifieke lichtinstallatie van Frank gaat een dialoog aan met de architecturale ruimte van het museum, terwijl het werk van Coumou het twee dimensionale vlak weet om te toveren tot een ruimtelijke ervaring. ‘De kunstenaars delen de fascinatie voor de veranderende kleuren van de lucht en de zoektocht naar de ruimtelijke. Denk out of the box.

Naar de website

Verlengd tot 24 September 
Stedelijk museum Breda, Breda
Arcadia Ruud van Empel

Een grote overzichtstentoonstelling van Ruud van Empel. Aan de hand van meer dan 130 werken volg je de ontwikkeling van deze kunstenaar die wereldwijd geprezen wordt vanwege zijn hyperrealistische collage fotografie. Hij creëert zijn eigen realiteit met werken die zijn samengesteld uit honderden fotofragmenten. Ga kijken nu het nog kan.

Naar de website

Tot 24 september
Museum JAN, Amstelveen Overzichtstentoonstelling Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier 

Van Hövell tot Westerflier is kampioen van de fotografische verstilling en natuurlijk licht. Haar portretten en stillevens doen denken aan bekende Nederlandse schilders als Johannes Vermeer en Clara Peeters, terwijl haar stadsgezichten herinneringen oproepen aan de fotografie van George Hendrik Breitner en Jacob Olie. Het ‘schilderen met een lens’ is een techniek die zij als geen ander beheerst.

Naar de website

zaterdag 11 en zondag 12 november 
Nature Talks Fotofestival 

Een leerzame, interessante en gezellige editie met topsprekers uit binnen- en buitenland. Meer informatie volgt binnenkort. Houd dus vooral onze website in de gaten.

Naar de website